Lucruri neștiute despre cezariană

Fie că a fost alegerea ta să naști prin cezariană, ori s-a ajuns aici din motive medicale, trebuie să fii conștientă de anumite detalii care însoțesc această metodă de a naște. Ți le prezentăm și noi, pentru a fi mai bine informată.

Se spune că nașterea prin operație de cezariană este mai ușoară deoarece nu ai parte de acele dureri crunte din travaliu. Cu toate acestea, această intervenție vine ”la pachet” cu mai multe senzații, pe care ar fi bine să le cunoști, pentru a nu fi luată prin surprindere.

Toaleta vaginală

Chiar dacă nașterea nu are rol pe calea vaginală, asta nu înseamnă că zona respectivă nu are parte de ”atenția” cuvenită. Vei avea parte cu siguranță de sonda pentru drenarea urinei, iar după ce intervenția s-a încheiat vei avea avea parte de toaleta vaginală zilnică, pentru a se evita infecțiile.

Frisoane

Multe dintre femeile care au născut prin operație de cezariană susțin că au trecut prin episoade de frisoane, și simțeau efectiv că nu pot controla această stare. Din fericire, nu a durat foarte mult și lucrurile au revenit la normal.

Simți, dar nu te doare

Dacă nu vei avea parte de anestezia generală, practicată încă în multe maternități din România atunci când este vorba despre operația de cezariană, atunci pregătește-te să simți tot. Atenție, am pus să simți, nu să te doară. Vei simți manevrele doctorilor, când bebelușul este tras din pântecele tău și altele asemănătoare.

Frig, foarte frig

Chiar dacă în sala de operații este o temperatură acceptabilă, faptul că stai nemișcată, destul de dezgolită s-ar putea să-ți accentueze o senzație de frig pe care ai putea să o simți în aceste momente.

Constipația

Din cauză că există teama ca atunci când se forțează să elimine scaunul să se desfacă și copcile, multe femei încearcă să amâne cât mai mult acest moment. De asemenea, constipația apare și din cauza aportului insuficient de lichide din această perioadă, iar mușchii abdominali nu sunt în cea mai bună formă. De aceea, fii pregătită și să ai la tine ceva supozitoare, care îți vor mai ușura puțin sarcina.

Durere

După ce efectul anesteziei a trecut, vei avea parte de dureri. Nu mai zicem de momentul în care vei strănuta sau tuși. Pentru a-ți fi mai ușor, presează o pernă de abdomen în timp ce faci asta. Este posibil să ai aceste dureri câteva luni după intervenția chirugicală.

Sângerări

Chiar dacă nu ai născut normal, tot vei avea parte de acele sângerări. Vestea bună este că nu vor fi chiar atât de abundente și în plus, după șase săptămâni de la naștere vei scăpa de ele.

Cicatricea

Atunci când îți vei privi pentru prima dată abdomenul după ce ai scăpat de toate pansamentele și firele de dren, vei fi șocată de cicatrice. Chiar dacă s-a lucrat extrem de delicat, și cicatricea nu este chiar atât de ”bau-bau”, în primă fază vei avea o senzație ciudată. Nu-ți face griji, zona se va vindeca frumos și linia subțire de acolo îți va aminti mereu de ziua în care ai devenit mamă.