Lohiile sunt normale după ce ai născut

Indiferent de modalitatea prin care puiul tău a venit pe lume, te vei confrunta cu lohii, adică vei avea de înfruntat acele sângerări vaginale. Nu-ți face griji, nu este nimic ieșit din comun, este modul prin care uterul se curăță în mod natural, și toate femeile care au născut au avut parte de așa ceva. Există totuși și unele detalii pe care ar trebui să le cunoști, mai ales dacă este pentru prima dată când devii mamă. Unele femei susțin că au avut parte de o sângerare abundentă, iar în alte cazuri unele dintre proaspetele mămici susțin că sângerarea a fost asemănătoare cu a menstruației.

Culoarea se schimbă

Încă de la bun început îți spunem că trebuie șă știi unele detalii. Astfel, culoarea, dar și cantitatea acestor sângerări vaginale nu este aceeași pe tot parcursul celor 2-3 săptămâni, cât durează de regulă refacerea uterului. Astfel, dacă la început sângerarea este abundentă, de un roșu aprins, uneori chiar și cu multe cheaguri, pe măsură ce uterul își revine la normal, culoarea se va diminua în intensitatea, iar cantitatea eliminată va fi mai mică.

Eliminarea lohiilor

În general, specialiștii sunt de părere că sângerările vaginale durează aproximativ două – trei săptămâni după naștere. Cu toate acestea, nu se poate vorbi despre o durată general valabilă, pentru că fiecare femeie este diferită, organismul ei se comportă diferit. Este posibil ca în cazul tău aceste sângerări să dureze mai mult. Discută cu medicul dacă ai impresia că este ceva în neregulă, pentru că este important ca și tu să te reface așa cum trebuie după naștere.

Atenție la efort

Chiar dacă te simți bine după naștere, este indicat să o lași ceva mai ușor cu efortul, deoarece în acest caz lohiile pot dura ceva mai mult, iar acest lucru nu este recomandat. De asemenea, medicii recomandă femeilor să fie foarte atente la culoarea acestora. Dacă după o anumită perioadă culoarea lohiilor redevine din nou aprinsă, ca imediat după naștere, se recomandă să apelezi de urgență la doctor.

Interzisă folosirea tampoanelor interne

Chiar dacă înainte de naștere foloseai tampoanelor interne, acum este total contraindicată utilizarea acestora. Ai nevoie de absorbante externe, de capacitate mare, și totul va fi în regulă. În cazul în care sunt folosite tampoane interne, medicii susțin că riscul apariției unei infecții este unul ridicat, și nu vrei să riști inutil.

Când să apelezi la medic

Dacă ai febră, frisoane, lohiile sunt abundente sau miros neplăcut, dacă simți că leșini sau ai amețeli, simți că bătăile inimii nu sunt regulate, atunci este obligatoriu să te prezinți de urgență la medic. Este posibil să te confrunți cu o infecție și, în cazuri grave, s-ar putea să fie nevoie de o intervenție pentru eliminarea resturilor de placentă. Numai medicul va ști să evalueze exact starea ta și să ia măsurile care se impun. Nu ignora simptomele și încearcă să fii atentă la fiecare semnal de alarmă pe care ți-l trimite corpul tău. Copilul tău are nevoie de tine în cea mai bună formă, așa că ai grijă de tine.