Încălzirea pe timpul iernii cu aerul condiționat

Știm cu toții că aerul condiționat este folosit în special vara, atunci când căldurile devin insuportabile, iar acea senzație de răcorire pe care ne-o oferă aceste echipamente devine mai mult decât necesară. Cu toate acestea, până la anotimpul estival mai este destul de mult timp, așa că… de ce oare am ales să vă scriem de aparatele de aer condiționat când nici măcar primăvara nu s-a instalat așa cum trebuie? Atunci, puțină atenție te rugăm: ce ar fi dacă v-am spune că producătorii aparatelor de aer condiționat de generație nouă dau asigurări că acestea pot asigura încălzirea incintei inclusiv pe timpul iernii? Sună nebunește? Rândurile de mai jos îți vor răspunde la eventualele nelămuriri.

Cum funcționează un aparat de aer condiționat?

Mai bine, haideți să vă expunem cum funcționează acest aparat. Aerul condiționat care poate inversa ciclul de refrigerare se numește popular aer condiționat cu „inverter”, adică devine o pompă de căldură. Specialiștii spun că un astfel de aparat este mult mai eficient din punct de vedere energetic comparativ cu un calorifer electric, de exemplu. În momentul activării funcției de încălzire, spira de evaporare din interior își schimbă rolul și se transformă o spiră de condensare, ceea ce dă căldură. În ceea ce privește condensatorul de la exterior, acesta devine evaporator.

Aparatele de aer condiționat cu inverter

De obicei, aparatele de aer condiționat cu inverter sunt folosite cu precădere în țările cu climat mai blând în special în anotimpurile reci, pentru că în caz de temperaturi foarte scăzute, sub 0 grade, pompele de căldură devin ineficiente. Motivul este dat de formarea gheții pe condensatorul exterior, iar în această situație, unitatea de aer condiționat își schimbă automat și temporar funcția, funcționând din nou ca un aer condiționat obișnuit.

Și, dacă vă gândiți să aplicați și dumneavoastră la o astfel de unitate, pentru a vă încălzi pe timpul iernii, vă spunem că la noi în țară, din cauza iernilor geroase, nu se recomandă apelarea la un aparat de aer condiționat cu inverter ca fiind singura soluție de încălzire. Este adevărat că până la începerea sezonului foarte rece, în special în acele toamne reci, cu temperaturi exterioare mai scăzute de 5-10 grade, aerul condiționat este o soluție foarte eficientă din punct de vedere energetic în a asigura o temperatură ideală la interior cu costuri sensibil mai mici în comparație cu mijloacele convenționale de încălzire. Însă, după cum am mai spus, pe măsură ce temperaturile de la exterior scad sub -10 grade Celsius, randamentul și eficiența scad exponențial. Unele sisteme de climatizare au chiar și o măsură de protecție implementată ce nu permite declanșarea invertorului la temperaturi exterioare foarte scăzute.

Soluție provizorie

Prin urmare, v-ați convins și singuri că aerul condiționat cu inverter nu este o soluție pentru a scăpa de frigul de afară, cel puțin la noi în țară. Totuși, în special până pornim centrala, reprezintă o soluție pentru a mai scăpa de frigul de afară, mai ales dacă nu dorim să apelăm la alte surse de încălzire, precum un radiator sau un calorifer electric.