Etapele recuperării după cezariană

După nașterea naturală, mama se recuperează mult mai repede. În cazul operației de cezariană, recuperarea are loc ceva mai greu, deoarece este vorba totuși de o intervenție chirugicală. De aceea, îți vom prezenta, pe scurt, etapele recuperării după această intervenție.

Stai în șezut

Dacă medicul care te-a operat nu are nimic împotrivă, ar trebui să încerci să te ridici cât mai repede în șesut. Se pare că această etapă, realizată în primele 30 de minute de la încheierea intervenției, ajută corpul să se refacă mult mai repede.

Încearcă să alăptezi

Bebelușul trebuie pus la sân cât mai repede după ce a venit pe lume. Chiar dacă ai născut prin cezariană și lactația nu a apucat încă să se instaleze, cu cât este pus mai devreme la sân, cu atât acesta poate beneficia mai rapid de colostru.

Hrănește-te

Dacă te numeri printre norocoasele care au scăpat de senzația de greață sau vărsăturile după operație, atunci încearcă să mânânci ceva ușor, pentru a-ți reveni mai repede. O supă ușoară este ideală în acest sens, pentru că te și hidratează. Înainte de a trece la fapte, nu uita să întrebi medicul dacă ai voie.

Mergi prin salon

Chiar dacă simți că te rupi în două de durere, este important să te ridici și să mergi prin salon, de preferat în primele 12 ore după intervenție, și dacă medicul care te-a operat este de părere că poți încerca. Nu zice nimeni să faci maratonul, dar 2-3 pași pentru prima dată reprezintă o mare victorie.

Scapă de sondă

De asemenea, nici sonda urinară nu este indicat să fie menținută prea mult. De aceea profită de primul mers prin salon pentru a folosi toaleta. ”2 în 1” cum s-ar zice, dar extrem de eficient.

Mersul acasă

Dacă totul a fost bine, iar ulterior totul se desfășoară așa cum trebuie, în maxim 5 zile de la operație ar trebui să fiți acasă și să începeți așa cum se cuvine marea aventură a ”mămiciei”. În caz de complicații, s-ar putea să fie nevoie de mai multe zile în spital.

Ținutul în brațe

Deși micuțul are în jur de 3 kilograme, s-ar putea ca la început să ai nevoie de ajutor să-l ridici, pentru că durerile sunt destul de mari. Pe măsură ce acestea se sting în intensitate, deja ținutul în brațe al celui mic nu mai este o problemă.

Calmantele

De regulă, administrarea de calmante după operație se face timp de maxim o săptămână. Este posibil să nu ai nevoie deloc de ele, sau din contră, să simți că nu poți rezista fără ele. Nu există o regulă scrisă.

Reluarea vieții sexuale

Aici depinde de fiecare femeie în parte, când se simte pregătită. Cu toate acestea, medicii recomandă ca măcar în primele 6 săptămâni de la intervenție activitatea sexuală să fie evitată.

Exerciții fizice

Și aici lucrurile stau tot cam în cazul reluării vieții sexuale. Discută cu medicul tău și vezi care sunt recomandările lui, nu te forța și nu-ți face griji, totul va reveni rapid la normal, chiar înainte să îți dai seama.